BYP‎ > ‎LatestNews_gen‎ > ‎

The Grand Cosmic Journey - Jazzma Review (Hungarian)

posted 20 Jun 2016, 05:35 by Badass YogiProd   [ updated 7 Jul 2016, 01:40 ]

An excerpt of the review from JazzMa fron Hungary

Benoit Martiny Band - The Grand Cosmic Journey (BMB)

Az luxemburgi dobos, Benoit Martiny (1980) 12 éve vezeti saját nevét viselő bandáját. Garázs-zenekarként indultak, és a “jazz’n’roll” műfajától jutottak el addig az egyedi zenei világig, amely ma jellemző rájuk. Eddig öt lemezük jelent meg. Több jelentősebb jazzfesztiválon is felléptek világszerte. (Barquisimeto, Like a Jazz Machine, Manchaster, Sapporo, Space Lab, Oerol stb.)

Sőt, nem csak egy egyszerű lemezről van szó, hanem egy DVD-ről, amelynek a tokjában a hanganyagot tartalmazó CD is ott lapul. Az igényes koncertfelvételen nemcsak a zenészek művészi teljesítményében, hanem a hátuk mögé vetített improvizatív módon változó videókban és animációkban is gyönyörködhetünk.

Az egyébként alt- és tenorszaxofon, dob, basszusgitár, gitár felállású zenekar egy további szaxofonossal (Roby Glod), egy basszusklarinétossal (Michel Pilz) és egy billentyűssel (Leon den Engelsen) egészült ki erre az élő felvételre. A banda bőgőse a magyar Kém Sándor (Nagykanizsa – 1983), akinek játéka feltűnésmentesen, de elsőrangúan segíti a zenei folyamatokat.

Az első szám egy 11 perces, több tételes mű. A free jazz nyitány után egy 3/4-es, a szaxofonkórus által megszólaltatott jazz téma csendül fel. Pszichedelikus, és egyben kiforrott hangzást nyújt a ritmusszekció. A sound és a ritmus hipnotikusan magával ragadó. A repetitív kíséret felett szárnyal a basszusklarinét. Leszögezhetjük, gazdája Michel Pilz világszínvonalon kezeli ritka hangszerét. Az újra elhangzó téma után a befejezéskor ismét visszatér a free jazz. Remek nyitánya ez a lemeznek, amely annak ellenére, hogy koncertfelvétel, kiválóan szól...

The complete review can read here